Başkent Dayanışması
Kuruluş:1 Mayıs 2012


BÖLGE BÖLGE ANKARA FORUMLARI
Roma Tiyatrosu Basın Bildirisi

2050 Yıllık Tiyatromuzla Birlikte Tüm Tiyatrolarımıza Sahip Çıkıyoruz.

Bugün 27 Mart . Bugün Dünya Tiyatro Günü . Bugün Dünya’nın her tarafındaki tiyatro sanatçılarının, tiyatro emekçilerinin bayram günü… Bugün tüm dünyada replikler uçuşacak sahnelerde ve bu replikler insanlara sevgiyi , mutluluğu , özgürlüğü ve barışı taşıyacaklar.

Peki ya bizde , bizim gibi ülkelerde..? Bakın Dario Fo ne demiş Uluslararası Dünya Tiyatro Günü Bildirisinde;

“Bugün oyuncular ve tiyatro toplulukları sahne, salon ve izleyici bulmakta güçlük çekiyorlar. Bütün neden kriz. O nedenle, iktidar sahipleri inceden inceye alay ederek seslerini duyuranların nasıl denetleneceği gibi sorunlarla uğraşmıyorlar artık. Zira oyuncuların ne yeri var, ne yurdu var, ne de seslenecekleri halk kitlesi. Rönesans İtalya’sında, tam tersine, iktidardakiler Commedianti’yi köşeye kıstırmak için hayli çaba harcamak zorundaydılar; çünkü yığınla izleyicisi vardı onların.”

Evet, Commedia dell’Arte‘yi seyircisi sahipleniyordu. Biz de burada tarihimizin seyircisiyiz ve tarihimizi sahipleniyoruz. Yaklaşık 2050 yıllık Roma Tiyatrosunu sahipleniyoruz. Biliyoruz ki kentimizdeki tiyatronun kaynağı burada . Burada tiyatro haykırıyor tarihin derinliklerinden, MS 2. yüzyıldan gelen bir çığlık yükseliyor. Antik Roma  Tiyatrosunun seyircileri sesleniyor.

“Yok olmak istemiyoruz. Dario Fo‘nun söz ettiği krize, ranta kurban olmak istemiyoruz,” diyorlar.

Ne yazık ki ranta, krize kurban olan tiyatrolarımız, tiyatro binalarımız giderek artıyor.

Yeni Sahne’ nin önünden her geçişimizde bir zamanlar burada bir tiyatro vardı diyoruz. Şimdiyse sıra Cumhuriyetimizin kazandırdığı Akün ve Şinasi sahnesinde mi ?

Tiyatro sahneleri kapatılıyor, tiyatroların repertuvarları daraltılıyor, oyunlar kaldırılıyor. Tiyatroları seyircisiz bırakmak için çaba harcanıyor. Kısacası tiyatro ve yaşam alanlarımız kültürümüz yok edilmek isteniyor.

Bugün Dünya Tiyatro Günü Ankara’nın 2050 yıllık tiyatrosu olan Antik Roma Tiyatrosundan başlayarak tüm tiyatrolarımıza, kentimizin kültürel mekânlarına ve kaynaklarına sahip çıkıyoruz. Tiyatrolarımızı kültürel yaşantımızı yok edemeyecekler… Çünkü “Ben Ankara” seyircisiyle, oyuncusuyla, replikleriyle tiyatrolarına sahip çıkmaya devam edecek.

“BEN ANKARA”

BAŞKENT DAYANIŞMASI

TMMOB MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ,68’LİLER DAYANIŞMA DERNEĞİ, ANKARA BAROSU, ANKARA CAZ DERNEĞİ, ANKARA FOTOĞRAF SANATÇILARI DERNEĞİ ANKARA, SANAT TİYATROSU, ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ MEZUNLARI VAKFI, BARINMA HAKKI MECLİSİ, BDP ÇANKAYA İLÇE BAŞKANLIĞI, BİRLEŞİK TAŞIMACILIK ÇALIŞANLARI SENDİKASI, CHP ANKARA İL BAŞKANLIĞI, CHP ÇANKAYA İLÇE BAŞKANLIĞI, DSP İL BAŞKANLIĞI, ÇİĞDEMİM DERNEĞİ, TOBAV, DEVRİMCİ 78’LİLER FEDERASYONU,GAZİ ÜNİVERSİTESİ MEZUNLAR DERNEĞİ, HALKEVLERİ, KAVAKLIDEREM DERNEĞİ, KORDER, KÜLTÜR TURİZM VE ÇEVRE GAZETECİLERİ DERNEĞİ,LEO ETKİNLİK YÖNETİMİ VE İLETİŞİM, MAMAK SANAT TİYATROSU, MİMARLAR DERNEĞİ 1927, MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ, ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ, ÖZGÜR TİYATRO,SANAT KURUMU DERNEĞİ,TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ, TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ, TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ,TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ, TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ, TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ, TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ, YAYGARA GÜNCEL SANAT İNSİYATİFİ, TÜKETİCİYİ VE İKLİMİ KORUMA DERNEĞİ,YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLERİ DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ,TOPLUMCU MÜHENDİSLER MİMARLAR MECLİSİ, TİYATRO PEMBE KURBAĞA, ANKARA TABİP ODASI,PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ, ANKARA HALK TİYATROSU KÜLTÜR MERKEZİ

www.baskentdayanismasi.org

 

27 MART DÜNYA TİYATRO GÜNÜ PROGRAM

11.30Ulus Atatürk Heykeli önünde buluşma ve Antik Roma Tiyatrosu’na yürüyüş

12.00 Antik Roma Tiyatrosu’nda Başkent Dayanışması Eylemi 

14.00Kızılay’da ( Menekşe Sokak )Ankara  Halk Tiyatrosu önünde buluşma, Kapatılan Yeni Sahne önüne yürüyüş, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Heykeli’ne yürüyüş ve Tiyatro Bildirileri’nin okunuşu