Ankara "uyuma" Saraçoğlu'na sahip çık
Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin sekretaryasını yürütmekte olduğu Başkent Dayanışması, Dünya Çevre Günü'nde, tüm Ankaralılar'a "Cumhuriyet'in ilk toplu konut alanı olan, ranta kurban edilmeye çalışılan ve kentin ender nefes alma mekanlarından olan Saraçoğlu'na sahip çıkın" mesajı verdi. Yaşam çevrelerinin yok edilmesine izin veremeyeceğini vurgulayan Başkent Dayanışması bileşenleri, yaptığı eylemde "Ankara uyuma Saraçoğlu'na sahip çık" dedi.
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin sekretaryasını yürütmekte olduğu Başkent Dayanışması, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü, Cumhuriyet'in ilk toplu konut alanı, zorla tahliyelerle insansızlaştırılan kent merkezindeki ender nefes alma mekanlarından olan Saraçoğlu Mahallesi'nde karşıladı.
Konur Sokak'ta toplanan Başkent Dayanışması Bileşenleri üzerinde "Saraçoğlu Mahallesi ranta kurban edilemez" yazılı pankart açarak, "Ankara uyuma Saraçoğlu'na sahip çık", " Saraçoğlu biz buradayız, Saraçoğlu işte geldik yanındayız" sloganları eşliğinde Saraçoğlu Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti.
Kültürel mirasın tahrip edilmesine karşıyız
Saraçoğlu Mahallesi'nde Başkent Dayanışması adına açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, " 5 Haziran Dünya Çevre gününde; Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesinde, bir kez daha yaşam çevrelerimize yönelik rant politikalarına, ormanlarımızın doğal sit alanlarımızın yok edilmesine kültürel mirasımızın tahrip edilmesine karşı bir aradayız" diye konuştu.
Anılarımız ve kültürümüz yok ediliyor
Candan, sözlerine şöyle devam etti:
"Anayasa'da 'Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını korumak, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek' devletin görevleri arasındadır. Ancak, bu ülkeyi yönetenler, anayasal görevlerini ihlal ederek, yaşam alanlarımızı, korumasız, korunaksız bırakarak önce çöküntü haline getiriyor, sonrada itibar adı altında rant makineleri ile yaşam alanlarımıza girerek, değerlerimizi yok ediyor, yaşam izlerini silerek ticarileştiriyor. Yaşam çevrelerimiz, bu çevrede biriktirdiğimiz anılarımız, tarihsel birikim ve kültürümüz yok ediliyor."
İnsanlığın harcı çürüyor
"Paris'te imzalanan iklim zirvesinde, atılan imzalarla, yalan rüzgarları çevremizin üzerinde bir kez daha esmeye devam ediyor. Çevremiz yok ediliyor, insanlığın harcı çürüyor" Candan şunları kaydetti:
"Başkent Dayanışması olarak, 5 Haziran Dünya Çevre gününde, zorla boşaltmalarla sesleri ve ışıkları yok edilen Saraçoğlu Mahallesi'nin sesleri ve gelecekte yanacak ışıkları olarak buradayız. Kültürel miras olarak gelecek kuşaklara emanet edilen, yapıların, ağaçların sesi olmak için buradayız. Yok edilmeye çalışılan mahalle kültürü ve çevresi için buradayız. Saraçoğlu Mahallesi kamuya yani hepimize aittir. Ağaçlar, duvarlar, sokaklar anılar biriktirmiştir. Saraçoğlu Mahallesi özgün tasarımı ve peyzajıyla, doğayla insan ilişkisinin hemhal olduğu, Cumhuriyetin memurlarına sunduğu kaliteli yaşam ve sağlıklı çevrelerde barınmanın mekanıdır. Rant politikaları, Ankara Büyükşehir Belediyesine devredildiği, okulun boşaltılacağı söylemleri ile geleceğinden kuşku duyduğumuz bugünlerde, Saraçoğlu Mahallesinin ranta kurban edilemeyeceğini bir kez daha ifade etmek için buradayız. Herkesi de Saraçoğlu'nun bütün ağaç altlarını, sokaklarını ve çayırlarını doldurmak üzere bekliyoruz."
Bütün yeşil alanlarımız tehdit altında
Candan, doğal ve kültürel çevrelerimiz olan Atatürk Orman Çiftliği, İmrahor Vadisi ile birlikte tüm vadilerimiz ve yeşil alanlarımızın tehdit altında olduğuna dikkat çekerek,"Yeşil alanlarımız yapılaşmaya açılıyor, yollarla toprak bütünlüğü parçalanıyor, kentimizin nefes koridorları tıkanarak, kentlerimizin ölümü hazırlanıyor. Doğa ve insan birlikteliğinin oluşturduğu kültürel çevreler, UNESCO dünya miras listesinde kültürel peyzaj olarak tescil edilirken, hükümet; Atatürk Orman Çiftliği ve Saraçoğlu Mahallesi için yapılan kültürel peyzaj başvurusunu UNESCO'ya göndermiyor, aynı zamanda dünya mirası olarak bize emanet edilen alanları korumaktan imtina ediyor. Zorla el koyarak yaşam çevrelerimiz gasp ediliyor. Doğal ve yapılı çevre bir yaşam varlığı olarak değil, ekonomiye gelir sağlayacak alanlar olarak görülüyor" diye konuştu.
Saraçoğlu'nu sessiz bırakmayacağız
Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike de şunları söyledi:
"Saraçoğlu Mahallesi'nde ne yapılmak istendiğini bilmek istiyoruz. Bu mahalledeki evler boşaltıldı,okulun eğitimine son verileceği söyleniyor. Burada ne yapılacağını mahallenin kaymakamı dahi bilmiyor. Bu mahalledeki her bir ağacın, Cumhuriyet döneminden miras kalan her bir yapının sahibi bütün Ankaralılardır ve Ankaralılar bu doğal değerlerine sahip çıkacaklardır."
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Fatih Kaymakçıoğlu ise, "Saraçoğlu'nu sessiz bırakmayacağız" diyerek eyleme destek verdi.
Harita Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Volkan Bilgi n de, Cumhuriyet'in ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi'nin hepimize ait olduğunu vurguladı.
Önergelerin hiçbiri cevaplanmıyor
Eyleme destek veren Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise, Saraçoğlu'nu pek çok Meclis gündemine getirdiğine dikkat çekerek, "Ne hikmetse Ankara'ya dair verdiğimiz soru önergelerinin hiçbiri cevaplanmıyor. Saraçoğlu sahip çıkmak sadece Ankara'ya sahip çıkmak değildir. Aşnı zamanda Cumhuriyet değerlerine, kültürümüze ve tarihimize sahip çıkmaktır" diye konuştu.
Başkent Dayanışması, tüm Ankaralılar'ı Saraçoğlu Mahallesini ağaçlarının gölgesinden yararlanmaya davet ederek, Ağustos ve Eylül ayında büyük piknik organizasyonu gerçekleştireceklerini de duyurdu
Tweetle